En mager vinter er over

Vinteren 2022: Snøtransport med presenning

Det er på tide å gjøre opp status etter årets vintersesong. Dette var igjen en uvanlig vinter. For første gang på mange år hadde vi en skikkelig periode med barfrost FØR den første snøen kom, og det la seg en flott stålis på vannene. Det var bare å vente på snøen. Og det gjorde vi vel i hele vinter, egentlig.

Ansvarlig for informasjons- og brukertjenester i Skiforeningen, Eirik Harstad, skriver at det meste Skiforeningen fikk rapportert inn på sine føremeldinger var 60 cm maks snødybde, men selv det var kanskje å ta for hardt i. Vi i Skjerva løypelag har GPS på skuterne våre, som rapporterer automatisk inn til Skiforeningens kartbase. På den måten blir preppestatusen oppdatert i sanntid. Eirik Harstad skriver at
«takket være telen og mange kjølige netter har de 85 preppeaktørene (blant annet oss) i Skiforeningens system likevel kunnet preppe 105 000 kilometer denne vinteren, og det er ikke så verst tross alt».

Men til tross for krevende snøforhold har vi likevel hatt masse besøk i løypene våre. Mer enn noen gang før. Og takket være den gode isen på Skjerva, og senere vannene i nord, har vi hatt veldig gode forhold mot Brovoll. Mest snø hadde vi utrolig nok der løypene ligger lavest, som langs Avalsjøen.

Løypetraseen opp Kalvedalen ble en god løsning for å komme til Brovoll på tynn snøsåle

Det var skogsløypene som kom dårligst ut av denne vinteren. Der var det på det beste kun brukbare forhold, selv om vi var ute med spader og skyfler. Synd, egentlig, for vi hadde klargjort flere nye løypestubber under barmarksesongen, som vi gledet oss til at publikum skulle få prøve. Vi hadde ny trasé mellom Skjervehagan og Fløyta, mellom Skjervenga og Sauebingen og en helt ny topptur opp til Liuberget. På grunn av snømangel måtte vi legge om Skytenrunden mellom Saubekkvika og Våja, og den løsningen ble veldig god.

Ny topp med skiløype: Liuberget. Stolte førstegangsbestigere, fra venstre Jarle Jensen (Skiforeningen), Ole Gulbrand Rudsengen og Bjørnar Rudsengen. Løypa holdt dessverre bare en ukes tid denne vinteren, men til neste vinter…

Det er også på sin plass å skryte av de som bruker løypene våre. Vi hadde kanskje ikke regnet med at dere skulle gi oss så mye ros for det vi klarte å tilby denne vinteren, men det har vært en glede å snakke med dere – enten det har vært ved skuteren eller på Skjervestua.

Vi fikk kjøpt inn en løypefres denne vinteren, og selv om den gikk i overkant varm på stålisen, ble det tidvis fantastiske spor på vannene.
Den midlertidige brua over Sagdammen ble en kjempesuksess. Nå er den rigget ned for sommeren, men den kommer tilbake!