
Skjerva 7 Summits
Bli med over de sju blåner – guidet av Skjerva løypelag

«Seven Summits» er de høyeste fjellene på hvert av de sju kontinentene. Å bestige alle sju regnes som en bragd innen fjellsport. Skjerva 7 Summits er nesten det samme. Å bestige alle sju på samme dag regnes neppe som en bragd innen fjellsport, men det imponerer oss i Skjerva løypelag. Skikkelig!
-
Skjerva 7 Summits 2023: påmelding150.00kr – 300.00kr
LØRDAG 26. AUGUST
– start fra 09:00-10:00
PÅMELDING:
Enkeltperson kr. 150,-
Familie kr. 300,-
NYHET: Vi går «baklengs»
I år går vi Skjerva 7 Summits motsatt vei, det vil si at første toppen blir Randsberget
«Vesle-Summits»
Synes du 18 km blir i lengste laget? Har du lyst til å ta med hele familien på en passe lang, men samtidig ny og spennende tur? Da kan vi friste med en ny runde på 7,5 km i et svært lite brukt turterreng

INFORMASJON
Skjerva 7 Summits er en 18 km gåtur med guide, over sju flotte åstopper. Turen er nokså krevende, vi anslår at turen tar 6-8 timer inkludert pauser. Den totale høydeforskjellen på hele runden er 800 meter. Start og mål for turen er ved Skjervestua.

Flere deler av turen vil gå utenfor oppgåtte eller oppmerkete stier, men guider fra Skjerva løypelag har full kontroll på navigasjonen. De er som brevduer.
Maksimalt antall deltakere er 200 personer, som igjen vil bli delt opp i puljer på inntil 20 personer – med hver sin guide. For å tilfredsstille helsemyndighetenes krav til arrangementer, må vi be alle som melder seg på Skjerva 7 Summits å oppgi navn på alle som skal være med på turen. Dette gjør du enkelt ved å legge til en kommentar til bestillingen på VIPPS.
Turen inkluderer også en hyggelig stopp midtveis i Midtdala, der representanter for vår trivselsgruppe står klare til å høre hvordan turen har vært så langt. I Midtdala får du påfyll av vann. Der har vi også åpen kiosk med salg av brus, boller og sjokolade.

Drømme-Summits
Det ble fantastiske rammer rundt den andre utgaven av Skjerva 7 Summits, med strålende sol og sommertemperatur. Rundt 170 påmeldte deltakere sørget for en solid deltakerrekord, og for et meget hyggelig samvær på tur. Nytt av året var «Skjerva Vesle-Summits», en tur på 7,5 km, og det var overraskende mange som meldte seg på den…

Godt skodd til 7 Summits
Vi er så heldige at Anne Katrine Svingheim også i år setter opp en salgsbod på Skjerva sag til Skjerva 7 Summits. Der vil «Svingheim Aktiv» kjøre gode tilbud på blant annet La Sportiva skotøy og Bridgedale sokker. Det var flere som startet turen i fjor nyskodd, og vi tenker at det kan være lurt…

Skjerva 7 Summits 2020
OVER DE SJU BLÅNER Den aller første Skjerva 7 Summits ble 18 km med ekte turglede, over sju flotte åstopper. Vi i Skjerva løypelag har fått masse skryt fra deltakerne, mer enn nok til å gjøre dette igjen! Rundt 100 personer fullførte turen, stort sett i oppholdsvær, men med noen skurer underveis. Utsikten var dessverre…
Turbeskrivelser
Skjerva 7 Summits (18 km)
1. Skjerva sag – Skardbrennaplatået – Bjønnræva – Skjerveknatten
Turens første etappe går gjennom Skjervetråkket fra parkeringsplassen på Skjerva sag. Vi er kort inne på Våjavegen før vi går inn i skitraseen mot Skjervehagan. Derfra tar vi umiddelbart til høyre og går opp mot hogstfeltet sør for Bjønnræva. Det er mye stigning på dette strekket, så man bør ikke brenne krefter med å gå for fort. Allerede nå kan vi få utsikt både sørover og vestover. Litt før toppen av hogstfeltet dreier vi østover på Skardbrennaplatået og følger en sti som stiger raskt opp til utsiktspunktet Bjønnræva. Det er denne toppen vi ser fra Skjervetråkket, og som man ofte forveksler med Knatten. Fra Bjønnræva kan vi se ned på hele Skjervavassdraget. Herfra følger vi blåmerket sti til toppen av Skjerveknatten, 678 m.o.h.
2. Skjerveknatten – Hammartjernsberget – Hammartjernet – Kobberbakken – Brandhaugen
Fra Skjerveknatten følger vi blåmerket sti vestover mot Hammartjernsberget, 675 m.o.h. Stien følger flere myrdrag, og man finner fort ut om man har gjort en god jobb med støvelimpregeringen. Men på den andre siden er terrenget lettgått. Den beste utsikten er fra kanten av stupet ned mot Hammartjernet. Der er det fri sikt vestover. Vi slipper oss greit ned til bredden av Hammartjernet og dreier nordover langs Vesle Helvete mot Kobbermyrene. Vi krysser vår egen skiløype og fortsetter slakt opp langs en gressdekket driftsveg til det noe forfalne sæterbruket Kobberbakken. Vi følger fortsatt blåmerket sti en liten stund til, men tar av til høyre like før klippeformasjonen til Brandhaugen. Der krysser vi en liten bekk og begynner på den korte åsryggen som fører oss helt til topps på Brandhaugen, 686 m.o.h. Her oppe er det en fin utsikt, spesielt nordvestover.
3. Brandhaugen – Kaperalen – Breidtjernet – Lærensæterputten – Midtdala
Fra Brandhaugen slipper vi oss ned langs blåmerket sti, til vi møter stien mellom Kobberbakken og Kastet. Vi tar til høyre og følger stien et veldig kort stykke, før vi tar til venstre mot Kaperalen. Herfra går vi mer eller mindre utelukkende utenfor eksisterende stinett, først i ganske lett terreng oppover, med en frisk kneik til slutt før vi når Kaperalen, 699 m.o.h.
Vi fortsetter vestover langs toppen, og er fortsatt utenfor stinettet. Vi slipper oss ned fra platået og følger derfra en gammel driftsveg ned til Skardbrennvegen ved Breidtjernet. I starten er underlaget mykt og myraktig, og etterpå blir det mer gressbakke. Vel nede følger en flat transportetappe langs vegen før vi kommer til serveringsstasjonen ved Midtdala. Vi har nå såvidt passert halvgått tur.
4. Midtdala – Svartbråtaberget – Bikkjeberget – «Fillebikkjeberget»
Fra Midtdala stiger det raskt opp en driftsveg, som snart går over til ingenting. Vi fortsetter oppover utenfor stier, og trekker inn i vill, gammel skog. Vi kommer ut av skogen opp på en stor hogstflate nord for Svartbråtaberget. Herfra åpner nesten hele Viggadalen seg for oss, og vi ser også Randsfjorden i vest. En fin belønning for innsatsen opp Midtdala!
Vi drar oss inn i skogen og fortsetter i lett terreng bort til toppen av Svartbråtaberget, 706 m.o.h. Der er det ikke mye å se, så vi fortsetter videre mot Bikkjeberget, 701 m.o.h. Traseen veksler mellom ren villgåing og dyretråkk. Vi passerer noen friske vindfall like før den siste kneika opp til toppen. Den toppen byr heller ikke på særlig utsikt, men den har et morsomt toppunkt.
Vi fortsetter sørover i gammel skog og kommer ganske snart ut på en ganske fersk hogstflate, med en strålende utsikt til tre kanter. Sørspissen av denne høyden har vi kalt «Fillebikkjeberget».
5. Fillebikkjeberget – Guldenvegen – Randsberget
Nå går det nedover på ny driftsveg, før vi dreier til høyre og inn på en eldre, sjarmerende driftveg som vi følger helt ned til snuplassen på Guldenvegen. Den første biten ned fra Fillebikkjeberget består av mye tørrkvist, så man må gå litt forsiktig. Vi følger vegen et stykke, før vi dreier til venstre og oppover en hogstflate. Nå kan vi snart se Hammartjernsberget og Kaperalen i øst. Vi går inn i skogen og følger skogkanten mot toppen av Randsberget, 686 m.o.h. Noen steder kan vi få glimt av utsikten vestover. På toppen står resten av et gammelt utsiktstårn. Like etter toppunktet går vi bortom en hammer som gir oss fin utsikt i østlig- og nordøstlig retning. Vi ser rett ned på Langmyra og Gullentjernet.
6. Randsberget – Hvalstikket – Skjervenga – Skjerva sag
På vegen sørover langs ryggen på Randsberget vil vi få flere fine utsiktspunkter. Siste delen av turen går nedover til vi etter hvert møter skiløypa til Øståsen Skiløyper. Den følger vi et kort stykke, før vi følger vår egen skiløype ned Morstadrenna til Hvalstikket. Fra Hvalstikket krysser vi Skardbrennvegen og opp i skogen et lite stykke. Bakken føles bratt, men er heldigvis kort. Vi svinger til høyre og kommer inn på en nyryddet og sjarmerende driftsveg mot Skjervenga. Derfra går turen videre slakt ned gjennom Skjervehagan og vi følger skiløypa tilbake til Skjervetråkket og Skjerva sag
Vesle-Summits (7,5 km)
Fra Skjerva sag går vi gjennom Skjervetråkket og følger skiløypetraseen 250 meter inn i mot Skjervehagan. Vi tar opp til høyre og kommer inn i skogen på en godt opptråkket sti som tar oss videre oppover. Etter noen minutter holder vi til høyre i stikrysset som tar til venstre mot Skjervenga. Herfra blir det brattere, og stien følger en stedvis en vakker, opparbeidet hylle. Traséen fortsetter til venstre i det neste stikrysset, mot en liten lysning og videre inn på en ny stihylle til vi kommer ut av gamleskogen. Nå tar vi av til høyre og har et parti med «villgåing» forbi Engaputten og innover Skarbrennaplatået, til vi kommer inn på skiløypetraseen mot Skjerveknatten. Her tar vi nok en gang til høyre og følger den gamle lastbærervegen (og skiløypa) et lite stykke videre. Vi tar av fra stien og går en sving innom «Helvetesjuvet» – en liten canyon sør for Store Helvete.

Turen videre går inn mot sørenden av Store Helvete, der stien går skrått inn i gammel skog langs østsiden av tjernet. Midtveis langs Store Helvete kommer vi til Prekestolen, en flott klippe som stuper rett ned i tjernet. Fra Prekestolen følger vi ryggen videre oppover, helt til vi ender opp på bergskrenten vest for Hammartjernsberget. Her er det strålende utsikt vestover.
Fra Hammartjernsberget tar vi til høyre langs blåmerket sti og går flatt langs myrdragene mot Skjerveknatten. Vi anbefaler å følge skiløypetraseen det aller siste stykket mot toppen, slik at man kan nyte utsikten fra Nordtraversen. Husk å registrere besøket på toppen.
Nå går turen slakt nedover skog og myr inntil vi ender opp på den søndre berghammeren til Skjerveknattmassivet – Bjønnræva. Ta dere tid til å beundre utsikten østover og sørover, før det bærer bratt ned til hogstflata og videre ned igjen til Skjervetråkket og Skjerva sag.




