Kulturstua på Skjerva

Muntre musikanter: fra venstre Simen Rudsengen (sang, trekkspill, gitar), Ole Gulbrand Rudsengen (sang, mandolin, gitar) og Bjørnar Rudsengen (gitarer, kor)

I går kveld ble det for aller første gang arrangert et kulturarrangement på Skjervestua, og det må sies at det hele ble svært så vellykket. Tretti ivrige besøkende satt godt pakket i to fløyer for å overvære forestillingen «En time på Skauen». Rammen for det hele var lanseringen av boka «Skjerva – Historie og fortellinger», der forfatteren (og løypelagsstifteren) Ole Gulbrand Rudsengen snakket både om og fra boka. I tillegg ble det flettet inn musikk og lyrikk av Hans Børli, som en ledsager til temaet.

Tilhørerne fikk et innblikk i en historie som strekker seg mange hundre år bakover i tid, og som i all hovedsak var preget av hardt strev. Vi fikk vite at forfatteren til sin store ergrelse hadde kommet på det beskrivende uttrykket «slitets adel» om skogskarene etter at boka gikk i trykken. En mager trøst får være at han er nok verken den første eller siste som opplever dette.

I kroken av den gamle smia, som senere ble bygget på til det som i dag heter Skjervestua, hadde Ole Gulbrand med seg et lite familieorkester. Besetningen besto av sønnen Simen Rudsengen (sang, trekkspill, gitar), Ole Gulbrand Rudsengen (sang, mandolin, gitar) og broren Bjørnar Rudsengen (gitarer, kor).