Pressekonferanse på Skjerva!

Avisen Hadeland møtte Ole G., Morten, Marit og Hans fra Skjerva løypelag, Jørn Prestkvern fra Sparebankstiftelsen Gran og Bjørn Haugen Morstad fra Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal på Skjerva 14. november. Agendaen var å lage en sak om den fantastiske støtten løypelaget har fått fra Sparebankstiftelsene. Det var en flott artikkel og god reklame for både løypelag og Sparebankstiftelsene. Vi takker!

Her er teksten fra Hadeland og journalist Stine Merethe Sparby:

I alle år har beboere og hytteeiere på Skjerva gått opp skiløyper på egen hånd. Det blir det en slutt på nå.

I mars i år så en ny forening dagens lys. Skjerva løypelag ble stiftet og takket være Sparebankstiftelsene vil det nå bli oppkjørte løyper på Skjerva.

Det hele begynte med tanken om at det kunne være muligheter for oppkjørte skiløyper på Skjerva. Da var en idé sådd hos Ole G. Rudsengen, og tusen dugnadstimer senere kan de nå åpne løypenettet på 2 til 2,5 mil allerede denne sesongen.

– Vi er helt overveldet over responsen, sier Rudsengen, som er leder i den ferske foreningen.

For tross i at løypelaget ikke har kjørt en centimeter med løyper, har foreningen allerede fått 250 medlemmer.

– Folk i nærmiljøet har stått på. Både de som bor her og hytteeiere. Dugnadsinnsatsen har vært helt fantastisk, sier han.

Dugnadsarbeidet har knyttet folk sammen

Nestleder Morten Albertsen kan fortelle at flere hytteeiere, også fra Oslo, har kjøpt inn utstyr for å kunne rydde vei til traseer.

– Jeg fikk blant annet gleden av å fortelle en hytteeier om tomt han ikke ante at han eide. Egentlig skulle jeg spørre om vi kunne la løypene gå der, men han visste ikke at han eide det området. Han ble riktig så glad, sier Albertsen og ler.

Dugnadsarbeidet har knyttet folket på Skjerva nærmere hverandre, noe de alle synes er veldig trivelig.

Men for å få til drømmen om oppkjørte løyper, måtte de ha kapital. Da søkte de om midler fra Sparebankstiftelsen og svaret fikk dem til å juble.

Har kjøpt snøscooter

– Til sammen har Sparebankstiftelsen Gran og Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal gitt oss 345.000 kroner. Vi hadde aldri trodd at vi skulle få så mye, men uten de pengene, så hadde ikke dette vært mulig. Vi jublet da vi fikk vite det, sier Rudsengen med et stort, takknemlig smil om munnen.

Pådriverne av dugnadsarbeidet, Jørn Prestkvern fra Sparebankstiftelsen Gran og Bjørn Haugen Morstad fra Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal møter avisen Hadeland på Skjerva gård, med slående utsikt utover Skjervavannet.

Stemningen er på topp, og den blir ikke noe dårligere når det serveres kaffe og varme smultringer.

– Vi er veldig glade for å kunne gi midler til prosjekter som gagner nærområdet, spesielt når initiativtakerne viser så stort engasjement og vilje til å gjennomføre det. Dugnadsarbeid og gjennomføringsevne er viktig for oss når vi gir støtte til et prosjekt, sier Prestkvern og Morstad.

De mener at Hadeland er unikt på dette punktet. Der foreninger samarbeider og støtter hele samfunnet, og dugnadsånden er stor.

– Det er med glede at vi gir midler til dette prosjektet.

Pengegaven har det gjort det mulig for løypelaget å åpne løypetraseene allerede denne sesongen, og de har gått til innkjøp av en snøscooter.

Vil lage løyper for hele familien

Ole G. Rudsengen og Morten Albertsen, som er nestleder i Skjerva løypeforening, forteller at de ønsker å skape løyper som ligger i nærheten til naturen og at dette også har vært et ønske blant befolkningen. Derfor er scooter et godt valg for oppkjøring av løyper. Da kommer de lettere til i skogen, uten at de trenger å hogge seg plass. De ønsker å få på plass en løype som er familievennlig og som ikke krever store skiferdigheter.

– Det har vært en god del opprydningsarbeid og fjerning av røtter, i tillegg til bygging av bru ved Avalsjøen slik at man kommer seg til Brovoll. Ellers går traseene på allerede oppkjørte veger. Dette har gjort at det ikke har gått for mye utover naturen, forteller Rudsengen.

Løypenettet vil gå fra Skjerva og over til Brovoll, og fra Skjerva og nordover mot Koperudtoppen og Breidtjernet med nedgang til Skjervetråkket.

– Det er slik vi ser det for oss, og det er mange muligheter her, sier Rudsengen.

Har flere hårete mål

Rudsengen og Albertsen vil også benytte anledningen til å takke alle de små bidragsyterne. I tillegg sender de en stor takk til kommunene Lunner og Gran, og Lunner- og Gran allmenning.

– Kommunene og allmenningen har vist stor samarbeidsvilje. Andre grunneiere har også vært veldig positive. Det er vi utrolig takknemlig for.

Han og Albertsen ser nå fram til å endelig få satt i gang med løypekjøring, for de legger ikke skjul på at det har vært mye arbeid bak planleggingen.

Nå håper de det nye ski-tilbudet vil få enda flere vil bruke hyttene sine gjennom hele året.

– Vi har flere hårete mål. Planen er å begynne på en sykkelløype neste år, men vi får se. Det er i planleggingsfasen, sier Albertsen.

Søndag 17. november pakket Morten og Ole G. løyper med kumatte. Endelig er vi skikkelig i gang!

Morten Albertsen klar for «pakketur» med kumatte, 17. november

På vei ned «Jonsbakken» (jordet nedenfor Skjerva gård).

Skjervehagan

Hans Morstad (foran), Ole G. Rudsengen, (f.v bak) Marit S. Morstad, Jørn Prestkvern (Sparebankstiftelsen Gran), Morten Albertsen og Bjørn Haugen Morstad (Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal). Foto: Stine Merethe Sparby, avisen Hadeland.

Mette Albertsen med sønn og hunden Kompis var de aller første på ski i løypa vår!

Første tur gjennom «Edvardsløypa» gjennom Skjervehagan 17. november

Løypelagsleder Ole G. tester løypa for første gang 17. november.