Helvetesrunden

Flott rundtur på 8,5 km i vekslende terreng, og med flere spennende stoppesteder

Lengde: 8,5 km

Start og mål for turen er Skjerva sag. Turen kan absolutt gås begge veier.

De nye og (for mange) ukjente partiene på runden er nettopp ryddet og merket med blå bånd, og er en flott tur i variert terreng. Turen lager en etterlenget mulighet for å gjøre Skjerveknatten og Hammartjernsberget til en rundtur.

Fra Skjerva sag går vi gjennom Skjervetråkket og følger skiløypetraseen inn i Skjervehagan. Vi fortsetter på «Skjerva 7 Summits-stien» opp til Skjervenga og dreier nordvestover langs en hesteveg, inn på to hogstflater. Like etter den andre hogstflata dreier stien opp mot høyre, og vi følger mørkeblå merking opp til vi kommer inn på skiløypetraseen mot Skjerveknatten. Her tar vi nok en gang til høyre og følger den gamle lastbærervegen (og skiløypa) et lite stykke videre. Det er mulig å ta av fra stien mot toppen av stigningen og gå en sving til høyre innom «Helvetesjuvet» – en liten canyon sør for Store Helvete.

Turen videre tar av til venstre fra skiløypa på toppen av stigningen og følger fortsatt de mørkeblå merkene inn mot sørenden av Store Helvete. Når du kommer til en furu merket med blått og gult bånd, skal vi ikke følge de mørkeblå merkene over myra, men dreie mot venstre og følge lyseblå bånd videre. Vi krysser skrått inn og opp i gammel skog 40-50 meter sør for enden av Store Helvete, og følger en sti/dyretråkk langs østsiden av tjernet. Midtveis langs Store Helvete kommer vi til Prekestolen, en flott klippe som stuper rett ned i tjernet. Fra Prekestolen følger vi ryggen videre og bryter etter hvert bratt oppover i et skar, helt til vi ender opp på bergskrenten vest for Hammartjernsberget. Her er det strålende utsikt vestover.

Fra Hammartjernsberget tar vi til høyre langs blåmerket sti og går flatt langs myrdragene mot Skjerveknatten. Vi anbefaler å følge skiløypetraseen det aller siste stykket mot toppen, slik at man kan nyte utsikten fra Nordtraversen. Husk å registrere besøket på toppen.

Nå går turen slakt nedover skog og myr inntil vi ender opp på den søndre berghammeren til Skjerveknattmassivet – Bjønnræva. Ta dere tid til å beundre utsikten østover og sørover, før det bærer bratt ned til hogstflata og videre ned igjen til Skjervetråkket og Skjerva sag.